Minőségi hazai sertéshúsok frissen és fagyasztva
Minőségi hazai sertéshúsok frissen és fagyasztva.
Sertés karajfilé, szűzpecsenye, comb, lapocka csonttal és csont nélkül. Félsertés, kocsonyahús, apróhús.
Hazánkban a csirkehús után a leggyakrabban fogyasztott húsfajta a sertéshús. Azonban itt is, mint minden húsfajtánál figyeljünk a sertéshús származására.
A magyar sertés nagyon jó minőségű, válasszuk bátran. A sertéshús minősége pl. sütés közben azonnal kiderül, mert ha jó minőséget vásároltunk, akkor sütés közben kb. 10-15%-ot veszít minőségéből. Azonban, ha kevésbé jót sikerült vennünk, ami sok vizet tartalmaz, akkor 20-30% is lehet a sütési veszteség és a hús is keménnyé válik a sütés végeztével.
Nagyon jó választás lehet egy csontos sertéshús sütve grillen vagy parázson. A csont melletti részek sütés közben nagyon jó ízt adnak, mert ott vannak a zsírszövetek, amikben az ízek raktározódnak.
A sertésnél a gerinc melletti rész, a karaj, nem csak rántott húsnak készíthető el (ahogy a leggyakrabban szoktuk), szeleteltessük le csontosan, süssük elő kevés zsiradékon (olíva olaj, zsír) és utána sütőben süssük készre. Így egyáltalán nem lesz száraz és mennyeien puha és szaftos húst kapunk végeredményül. A különleges ízek kedvelői és az ínyencek készíthetik hosszú bordacsontra vágva vagy akár bőrrel együtt is (ez esetben válasszunk fiatal süldő sertésből, mert annak a bőre lágyabb és puhább).